- Vad betyder hållbarhet för NATURLI’?
NATURLI’ drömmer om att växterna tar över våra matbord, så att vi kan få en grönare värld och en bättre balans mellan människa och natur. Därför är hållbarhet en viktig aspekt för oss. Vi strävar efter att kunna erbjuda goda växtbaserade livsmedel som gör skillnad för miljön.
- Hur stort CO2-avtryck avger växtbaserade livsmedel?
Generellt har växtbaserade livsmedel (inklusive produktion) mycket mindre CO2 än animaliska livsmedel – även om det räknas helt ifrån råvaran på marken till färdig produkt. Genom att välja växtbaserade alternativ, istället för animaliska mejeriprodukter, så kan du minska klimatpåverkan med 40%*. Äter du mer grönt gör det stor skillnad för miljön!
Just nu håller vi på att ta fram CO2-avtryck för våra produkter (från jord till bord) med CarbonCloud. Vi berättar mer om det så snart detta är klart!
Du kan även läsa mer om hur vi ser på hållbarhet och mat från det växtbaserade riket här: https://www.naturli-foods.se/om-naturli/
*Carlsson Kanyama A. och Dunér F. (2020).
40% mindre växthusgasutsläpp från konsumtionen här och nu
Beräkningar givet ändrad konsumtion av mat, semestrande och inredning.
Mistra Sustainable Consumption, Rapport 1:6. Stockholm: KTH. - Varför använder ni inte glas framför plastförpackningar?
Det kan faktiskt ge mindre CO2-belastning att använda plast, jämfört med glas. Det beror bland annat på att plast är mycket lättare än glas och därmed genererar mindre CO2 vid produktion och transport. Vi på NATURLI’ ser kontinuerligt över våra förpackningar och jobbar nära våra leverantörer för att hitta potentiella förbättringar. Just nu samarbetar vi till exempel med våra leverantörer för att kunna använda återvunnen plast. Vi vill gärna hitta lösningar där vi BÅDE kan använda återvunnen plast och kan minska våra produkters övriga klimatpåverkan.
- Används det apor till att plocka kokosnötter till produktionen av produkter med kokos?
Till produktionen NATURLI’ Ekologisk Vegan Bredbart och NATURLI’ Ekologisk Vegan Block använder vi ekologisk kokosolja som kommer från ekologiska kokosnötter. Det har inte använts apor till plockning av dessa kokosnötter. Därför är vi också vegan certifierade, som också innebär etisk försvarlig behandling av djur i alla delar av produktionen.
- Hur källsorterar man era förpackningar?
Hur förpackningen ska källsorteras är oftast angett direkt på förpackningen! Just nu pågår det även ett arbete där vi ska införa avfallspiktogram på våra förpackningar. Detta ska göra det ännu tydligare och enklare att förstå hur du källsorterar våra förpackningar!
NATURLI’ arbetar hela tiden på att göra våra förpackningar ännu mer miljövänliga både genom att se på möjligheten om återanvändbar plast, pant och andra lösningar som lämpar sig till livsmedel.
- Hur hanterar ni vattenkonsumtion och odling av mandlar till era produkter?
NATURLI’ har valt bort att använda mandlar från områden påverkade av torka, som exempelvis Kalifornien. Våra produkter innehåller endast mandel odlad i Europa (Italien och Spanien).
Vi har inte fått uträknat vattenkonsumtionen i produktionen av våra drycker specifikt, men under hösten 2018 kom DR (Danmarks Radio) ut med en faktakoll. Där jämförde de olika växtdrycker med komjölk med faktorer som CO2-utsläpp, markanvändning och vattenkonsumtion. Dessa siffror är inte uträknade utifrån våra produkter, men utifrån allmänna siffror. Här är det tydligt att det används mer vatten i produktionen av mandeldryck än t.ex. Havre- och sojadryck, men även att produktionen av mandeldryck fortfarande har en vattenkonsumtion, som är markant mindre än vid produktion av komjölk.*
*https://www.dr.dk/nyheder/viden/klima/faktatjek-er-plantedrikke-bedre-klimaet-end-maelk .
- Skövlas det regnskog för att odla grödor till era produkter?
NATURLI’ har ett skarpt förhållningssätt till att råvarorna ska vara av hög kvalitet och GMO-fria, samt att de inte är odlat på skövlad regnskogsmark. Det säkras genom våra avtal med utvalda bönder som vi kontinuerligt har en tät dialog med.
- Går produktionen av shea ut över regnskog och miljö?
Karité trädet, där shea-nötterna kommer från, växer naturligt i Västafrika och har gjort i generationer. Träden sprider sig naturligt och tillfälligt i naturen, dvs. ingen industriell odling. Det betyder att träden inte blir artificiellt vattnade. De får vatten när det regnar och regnskogen påverkas inte negativt av träden.
Skörden av shea-nötter är en mycket viktig del av det lokala samhället och en grundläggande del av det kulturella arvet i Västafrika. Shea-nötterna skördas lokalt av tusentals kvinnor, som därmed får möjlighet att arbeta och stötta sina familjer med en viktig inkomst.
Om du inte hittade det du letade efter, fråga bara.