Smarriga veganska semlor med mandelkräm

Världens godaste semlor. Det är allt du behöver veta! Saftiga och lagom söta bullar, krämig mandelfyllning och fluffig grädde gör detta till en favoritbakelse – och något du bara måste testa att baka!

Gör såhär

Semlebullar: Smält Naturli’ Vegan Block. Slå på växtdrycken och lönnsirapen, låt bli 37°C. Smula ner den färska jästen i en bakbunke, slå på den ljumna vätskan och rör runt tills jästen löst sig.

Blanda ner 2/3 av mjölet, kardemumma och en nypa salt i bakbunken. Knåda degen i 7 minuter i bakmaskin (eller 14 minuter för had), tillsätt mer mjöl tills du får en följsam och blank deg som precis släpper ifrån kanterna. Täck över och låt jäsa i 30 minuter.

Ta upp degen på bänken och knåda ett par minuter för hand. Använd lite mer mjöl om degen fastar i underlaget. Dela upp degen i 20-24 delar, rulla till små bullar och lägg på en bakplåt med gott om mellanrum. Täck med jäsduk och låt jästa ytterligare 30 minuter.

Värm ugnen till 225°C.

Koka upp vatten och kokossocker till penslingen (2), rör runt tills kokossockret löst sig.

Pensla bullarna med växtdryck eller växtgrädde. Baka bullarna i mitten av ugnen i 8-10 minuter, tills de blivit lätt gyllene. Ta ut plåten, pensla bullarna med kokossockerlagen (pensling nr 2) och strö över de krossade mandelflarn direkt. Låt svalna på bakgaller.

Mandelkräm: Mixa mandelsmör, dadlar, växtdryck och en nypa salt tills krämigt. Tillsätt fler dadlar för en sötare kräm.

Till servering: Vispa växtgrädden tills fluffig.
Skär av toppen på en semmelbulle, gröp ur lite av brödet ut underdelen och fyll med en rejäl sked mandelkräm. Klicka ut grädde ovanpå. Sätt på locket.