Vegansk morotskaka – Recept utan ägg och mjölk

En riktigt god och saftig vegansk morotskaka utan ägg och mjölk. En klassiker som passar bra till alla tillfällen och årstider. Testa detta goda och enkla recept!

Gör såhär

Värm ugnen till 175°C.

Spänn fast bakplåtspapper i botten på en springform *. Smöra kanter och botten med Vegan Block, “bröa” med riven kokos.

Lägg chiafröna i et glas. Koka upp växtdrycken och häll över chiafröna. Vispa runt, låt stå 5 minuter och vispa igen för att undvika klumpar.

Smält Vegan Block.

Skrubba och riv morötterna grovt.

Hacka alla pekannötter (1 1/2 dl) grovt, ställ 1/3 åt sidan till garnering.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt de rivna morötterna och blanda runt. Tillsätt smält Vegan Block, chiablandningen, äppelcidervinäger och pekannötter. Blanda ihop. Låt stå 5 minuter, så att morötterna hinner avge vätska, blanda ihop till en jämn smet.

Häll ner smeten i formen. Baka i mitten av ugnen i 40-45 minuter. Stick ner en tandpetare i mitten av kakan för att se att den är klar, kakan är klar när tandpetaren kommer upp torr.

Stjälp upp morotskakan på bakgaller och låt svalna helt innan du toppar med glasyren.

Vaniljfrosting: Låt Vegan Block ligga framme i 30 minuter. Skär i kuber och lägg i en bunke, tillsätt kokossocker och vaniljpulver. Vispa ihop tills slätt. Tillsätt det växtbaserade alternativet till färskost och vispa ihop till en jämn frosting.

Bred ut frosting på toppen av, och runt om kanterna på, morotskakan. Strö över resten av pekannötterna.

* Receptet och tiden i ugnen är baserat på en springform med 24 cm i diameter. Har du en mindre form kan du behöva öka tiden något, och har du en större form kan det räcka med några minuter kortare. Stick nere i tandpetare för att känna av när den är klar.