Vegansk banankaka med choklad

En riktigt god banankaka utan ägg, toppad med en lite nyttigare hemgjord Nutella som du enkelt mixar ihop och Joe’ Kurt Vanilj – eller Joe’ Kurt Banan och Päron för variation. Ytterligare variation på topping? En klick Vegan Block är också mumsigt som pålägg.

Gör såhär

Värm ugnen till 175°C.

Häll chiafröna i en skål. Hetta upp växtdrycken och häll över chiafröna. Blada runt, låt stå 5 minuter och blanda sedan runt igen för att lösa upp eventuella klumpar. Ställ åt sidan.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Skala och mosa bananerna grovt.

Smält Vegan Block.

Blanda ner chiafrönblandningen, mosad banan och smält Vegan Block i den torra blandningen och vänd ihop tills att du precis får en smet – utan att blanda för mycket, då riskerar kakan att bli väl kompakt.

Stryk Vegan block på sidorna av en avlång brödform, “bröa” med lite mandelmjöl. Täck botten med bakplåtspapper. Häll i smeten. Baka i mitten av ugnen i 55 minuter. Stjälp upp på bakgaller och låt svalna helt innan du skär i det.

Hemgjord nutella:

Mixa hasselnötterna i metberedare tills du får ett rinnigt hasselnötssmör, du behöver mixa en stund (5-7 minuter) och eventuellt stanna matberedaren då och då för att skrapa ner från kanterna. Tillsätt lönnsirap och kakao och mixa till en chokladigt hasselnötssmör, smaka av med salt.

Skär banankakan i skivor, servera med hemgjord nutella, Joe’ Kurt Vanilj och färska hallon!