En riktigt god banankaka utan ägg, toppad med en lite nyttigare hemgjord Nutella som du enkelt mixar ihop och Joe’ Kurt Vanilj – eller Joe’ Kurt Banan och Päron för variation. Ytterligare variation på topping? En klick Vegan Block är också mumsigt som pålägg.
Gör såhär
Värm ugnen till 175°C.
Häll chiafröna i en skål. Hetta upp växtdrycken och häll över chiafröna. Blada runt, låt stå 5 minuter och blanda sedan runt igen för att lösa upp eventuella klumpar. Ställ åt sidan.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Skala och mosa bananerna grovt.
Smält Vegan Block.
Blanda ner chiafrönblandningen, mosad banan och smält Vegan Block i den torra blandningen och vänd ihop tills att du precis får en smet – utan att blanda för mycket, då riskerar kakan att bli väl kompakt.
Stryk Vegan block på sidorna av en avlång brödform, “bröa” med lite mandelmjöl. Täck botten med bakplåtspapper. Häll i smeten. Baka i mitten av ugnen i 55 minuter. Stjälp upp på bakgaller och låt svalna helt innan du skär i det.
Hemgjord nutella:
Mixa hasselnötterna i metberedare tills du får ett rinnigt hasselnötssmör, du behöver mixa en stund (5-7 minuter) och eventuellt stanna matberedaren då och då för att skrapa ner från kanterna. Tillsätt lönnsirap och kakao och mixa till en chokladigt hasselnötssmör, smaka av med salt.
Skär banankakan i skivor, servera med hemgjord nutella, Joe’ Kurt Vanilj och färska hallon!